CHRONICHE PIJN THERAPIE

(10-15 consulten)

Misschien vecht u al jaren tegen de pijn en heeft u van alles geprobeerd om van de pijn af te komen. Heel begrijpelijk. Maar wat weet u nu eigenlijk over pijn zelf? Hoeveel tijd en inspanning heeft u gestoken in het begrijpen wat pijn nu eigenlijk is? Als pijn zo’n enorme invloed op uw leven heeft, dan is het een belangrijke eerste stap te weten hoe pijn werkt. Doormiddel van onze therapie leren we u pijn en daar op een goede manier mee omgaan beter begrijpen.

Leren begrijpen hoe pijn werkt is onmisbaar in het herstelproces.

Hoe werkt chronische pijn?

In de onderstaande video wordt een gedegen uitleg gegeven over hoe pijn werkt. De video behandeld hoe pijn met weefselschade kan worden omgevormd naar chronische pijn (pijn in ons zenuwstelsel). Misschien kan de video u een beter begrip krijgen in alle factoren die de pijn kunnen beïnvloeden. In de therapie maken we een persoonlijke schets van welke factoren in uw situatie de pijn beïnvloeden en in stand houden.

Weerstand tegen de pijn

Vaak wekt pijn vrijwel automatisch een bepaalde weerstand in ons op. We zijn geprogrammeerd om te gaan vechten als er moeilijkheden of bedreigingen zijn binnen ons bestaan. Pijn kan zo’n bedreiging vormen. Het continu vechten tegen pijn zorgt op die manier ook voor een onophoudelijke belasting en stress in je leven. De pijn kan ervoor zorgen dat iemand niet meer kan genieten van de leuke dingen. U kunt pijn beschouwen als een onwelkome, niet uitgenodigde gast in uw leven. Hij komt altijd als u het niet wilt, wanneer het niet uitkomt en u kunt zich mateloos aan hem ergeren. Hij verpest alle waardevolle dingen. Het filmpje hieronder laat zien op welke manier er een gevecht kan ontstaan tussen u en uw pijn en hoe het vechten en de weerstand tegen de pijn uiteindelijk leidt tot meer pijn (de video is in het Engels).

Aan de slag met herstel

De beide filmpjes geven wellicht een wat scherper beeld over het fenomeen chronische pijn in algemene zin. Maar hoe werkt het nu voor u persoonlijk? Bent u benieuwd wat u wel kunt doen in plaats van vechten, vluchten of verdoven van de pijn, vraag dan om een afspraak. Doormiddel van ACT (Acceptance and Commitment Therapie) zijn al vele mensen geholpen om beter met de pijn om te gaan. Chronische pijn therapie wordt binnen onze praktijk zowel aangeboden door de Fysiotherapeut als een gespecialiseerde Psychosomatische fysiotherapeut of door een combinatie van beide.