Chronische pijn therapie

Vechten tegen de pijn beheerst mijn leven!

 

CHRONICHE PIJN THERAPIE: (10-15 consulten):

Vecht u al jaren tegen de pijn? Misschien heeft u dan ook al van alles geprobeerd om van de pijn af te komen. Maar wat weet u nu eigenlijk over pijn zelf? Hoeveel tijd en inspanning heb je gestoken in het begrijpen wat pijn nu eigenlijk is? Als pijn zo’n enorme invloed op uw leven heeft, dan is het een belangrijke eerste stap te weten hoe pijn werkt. Doormiddel van de ACT-methode leren we u pijn en er mee omgaan beter begrijpen.

Leren begrijpen hoe pijn werkt is onmisbaar in het herstelproces.

Hoe werkt chronische pijn

In de onderstaande video wordt een gedegen uitleg gegeven over hoe pijn werkt. De video behandeld hoe pijn met weefselschade kan worden omgevormd naar chronische pijn (pijn in ons zenuwstelsel). Misschien kan de video u een beter begrip krijgen in alle factoren die de pijn kunnen beïnvloeden. In de therapie maken we een persoonlijke schets van welke factoren in uw situatie de pijn beïnvloeden en in stand houden.

Weerstand tegen de pijn

Vaak wekt pijn vrijwel automatisch een bepaalde weerstand in ons op. We zijn gewend om te gaan vechten als er moeilijkheden of bedreigingen zijn binnen ons bestaan. Pijn kan zo’n bedreiging vormen. Pijn zorgt op die manier voor een continu belasting en stress in je leven. De pijn kan ervoor zorgen dat je niet meer kunt genieten van de leuke dingen. Je kan pijn zien als een onwelkome, niet uitgenodigde gast in je leven. Hij komt altijd als jij het niet wilt en je ergert je mateloos aan hem. Hij verpest alle waardevolle dingen. Het filmpje hieronder legt uit hoe makkelijk je in gevecht kan raken met je pijn en hoe het vechten en de weerstand uiteindelijk alleen maar leidt tot meer pijn (het filmpje is in het Engels).

Hoe nu verder?

De beide filmpjes geven wellicht een wat scherper beeld over het fenomeen chronische pijn in algemene zin. Maar hoe werkt het nu voor jou persoonlijk? Ben je benieuwd wat je wel kunt doen in plaats van vechten, vluchten of verdoven van de pijn, vraag dan om een afspraak. Doormiddel van ACT (Acceptance and Commitment Therapie) zijn al vele mensen geholpen om beter met de pijn om te gaan. Chronische pijn therapie wordt binnen onze praktijk zowel gegeven door de Fysiotherapeut als een gespecialiseerde Psychosomatische fysiotherapeut of door een combinatie van beide.