ELLEBOOG THERAPIE

(5- 10 consulten)

De meest voorkomende aandoening van de elleboog is de zogeheten tenniselleboog. Een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) is een peesontsteking op de plek waar de pezen van de strekspieren van de pols vasthechten aan het bot van de bovenarm (zie onderstaande weergave). De aanduiding tenniselleboog is een beetje verwarrend, omdat je ook zonder ooit een tennis te hebben vastgehouden gemakkelijk een tenniselleboog kunt krijgen.

In beroepen of werkzaamheden waarbij de polsen veelvuldig en repeterend worden belast ontstaat er meer risico op deze klacht. Denk hierbij aan sturen, bedienen, snoeien, knijpen, muiswerk, tillen, schroeven, uitwringen etc.

De meeste risico’s ontstaan bij te weinig ontspanningsmogelijkheden tijdens het werk of niet goed kunnen doseren. Risico’s op klachten verminder je door te voelen wanneer je tegen de grenzen van overbelasting aanzit en het tempo of de kracht waarmee je de werkzaamheden uitvoert kunt aanpassen.

Andere elleboog klachten

Naast de tenniselleboog bestaan er nog een aantal klachten die zich voor kunnen doen rondom de elleboog, waaronder het Cubitaal tunnel syndroom, Distaal biceps letsel, Golfarm, Radiaal tunnel syndroom en Triceps letsel. Doormiddel van een onderzoek kunnen deze aandoeningen van elkaar scheiden en een behandeling op maat aanbieden.

Behandeling

Behandeling van deze klacht kan bestaan uit de volgende onderdelen: taping/ bandage, massage, leren ontspannen, stretches en excentrische krachtoefeningen. Het is niet te zeggen welke behandelingsmogelijkheid duidelijk beter of slechter is. Een bepaalde methode heeft bij de ene patiënt wel en bij een andere patiënt geen resultaat. De essentie is dat overmatige of verkeerde belasting voorkomen moet worden. Iedere behandeling heeft volgens onderzoeken in het algemeen een succeskans van ongeveer 70%. Dit geldt ook voor een operatie! Mede om deze reden wordt niet aan iedereen meteen een operatie aanbevolen. Na een onderzoek op onze praktijk bieden wij een speciale behandeling die in bijna alle gevallen leidt tot het verhelpen van deze klacht.

Wij bieden ook voor klachten aan de elleboog laagdrempelige en begrijpelijke fysiotherapie aan in onze praktijk op Urk met als kernwaarde persoonlijke aandacht.