
HOOFDPIJN THERAPIE
(10- 12 consulten)
Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht bij de huisarts samen met hoesten en verkoudheid. Mensen behandelen hun hoofdpijn in veel gevallen zelf met pijnmedicatie. In het geval van regelmatige hoofdpijn is dit echter symptoombestrijding, waardoor er op den duur in feite een verergering van het klachtenbeeld ontstaat. 5 tot 10% van de bevolking lijdt aan chronische hoofdpijn. Vrijwel nooit is hoofdpijn een symptoom van een ernstige ziekte. Meer dan 99% van alle hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning in de spieren of migraine.
Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het doen ontstaan van hoofdpijn, bijvoorbeeld: stress, te weinig slaap, te weinig drinken, ingespannen kijken bij onvoldoende licht, een verkeerde lichaamshouding en overbelasting van spieren door te lang werken in een bepaalde houding. Voor meer uitleg over de oorzaken van het ontstaan van chronische hoofdpijn lees dan het volgende artikel: overprikkeling van het zenuwstelsel.
pijnstillers bestrijden symptomen, maar NIET de oorzaak van hoofdpijn
Verschillende soorten hoofdpijn
De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn: spanningshoofdpijn (30-78%), migraine (16%) en cervicogene (nek gerelateerde) hoofdpijn.

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van hoofdpijn
Daarnaast is er bijvoorbeeld ook medicatieafhankelijke hoofdpijn. Deze vorm is gek genoeg een bijwerking en gevolg van het innemen van (te veel) pijnmedicatie (ter bestrijding van de oorspronkelijke hoofdpijn). Een persoon kan eventueel last hebben van verschillende soorten die elkaar kunnen versterken of in elkaar overlopen.
Invloed van triggerpoints
Wanneer triggerpoints de oorzaak zijn van hoofdpijn ervaart men meestal ook nekklachten. NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP’s) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam en kan goed behandeld worden.

Voor de behandeling van hoofdpijn zijn de triggerpoints in de spieren m. suboccipitale, m. sternocleidomastoideus en m. trapezius het meest relevant.
Uit recente onderzoeken blijkt dat ongeveer 90% van de hoofdpijnklachten onder de noemer spanningshoofdpijn/migraine valt. Bij deze vormen van hoofdpijn is de kans op triggerpoints het hoogst.
Opnieuw leren voelen
Onze therapie voor hoofdpijn richt zich bij alle vormen van hoofdpijn op het versterken van de lokale nek- en schouderbladspieren en het ontspannen van de overbelaste nek- rug- hals- en borstspieren. Op deze manier verhelpen wij de negatieve invloed van triggerpoints. Om een terugkeer van gespannen spieren en triggerpoints te voorkomen is het belangrijk om het lichaamsbewustzijn en daarmee het ontspanningsvermogen te vergroten. Daarnaast leert u overprikkeling en uw persoonlijke grenzen leren voelen, herkennen en leren respecteren. Soms spelen andere overbelaste structuren ook een rol in het verlagen van de drempel voor hoofdpijn zoals gespannen kaakspieren.
Maar hoe werkt het bij migraine?
Mensen met migraine omschrijven hun hoofdpijn vaak als kloppend of bonkend. Deze pijn komt meestal aan één kant van het hoofd voor, maar kan ook dubbelzijdig optreden. Verder gaat de pijn vaak gepaard met misselijkheid of braken. Een pijnaanval duurt onbehandeld meestal één tot drie dagen. Bij 30% van de mensen begint een migraineaanval met het zien van bewegende lichtflitsen, gekleurde draadjes of zwarte vlekken. Of met een verandering in kracht of gevoel in een ledemaat of lichaamshelft, of moeilijkheden met spreken. De meeste patiënten zullen tijdens een migraineaanval het liefst in het donker in bed liggen. Kleine lichamelijke inspanning zoals traplopen of bukken geeft een duidelijke toename van hoofdpijn. Verder komen concentratieverlies en overgevoeligheid voor bepaalde geuren bij migraine voor.
Veel (maar niet alle) mensen met migraine hebben ook last van nekpijn. Bij deze vormen van hoofdpijn is de kans op triggerpoints het grootst. Wij bieden goede therapie voor migraine. Binnen 10-20 consulten zijn de klachten onder controle of verdwenen. Binnen de aanvullende verzekering wordt deze therapie volledig vergoed.