KNIE THERAPIE

(8- 15 consulten)

De knie kan op verschillende plekken pijn doen en er kan een directe oorzaak zijn van de pijn (verkeerde beweging) of een sluimerende onderliggende oorzaak. Er zijn veel verschillende knieklachten. Meestal zijn de klachten in de knie het gevolg van verkeerde omstandigheden rondom de knie. Dit betekend dat het gewricht zelf wordt beschadigd door de structuren die die knie in beweging zetten. De knie (het passieve gedeelte) wordt namelijk in beweging gezet door de spieren er omheen (het actieve gedeelte). Inzicht in hoe de knie werkt kan al heel veel problemen verduidelijken en verhelpen.

Uitleg over de knie

Voordat we de verschillende knieklachten beschrijven is het handig als u al wat van de knie afweet. In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het scheenbeen en het dijbeen. Aan de uiteinden van die botten zit een laag kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen.

De passieve structuren (botten, pezen, banden, kraakbeen) zijn afhankelijk van het functioneren van de actieve structuren (spieren).

De binnenkant van je kniegewricht is, aan de kant van je kapsel, bekleed met slijmvlies waar voedingsstoffen in zitten voor het kraakbeen en dat eveneens dient als smeermiddel voor het gewricht. De kraakbeenlaag is elastisch en dempt schokken en stoten. Het kniegewricht wordt op zijn plek gehouden door de kniebanden. De menisci (meervoud van meniscus) zitten vast aan het gewrichtskapsel en je onderbeen. Zij zorgen voor schokdemping tijdens het lopen en zorgen ervoor dat de botten van het onder- en bovenbeen soepel op elkaar aansluiten. Bij knieklachten kan het zijn dat een van deze processen niet meer goed werkt.

Symptomen en mogelijke knieklachten

De knie is een ingewikkeld gewricht en kan dus op verschillende manieren pijn doen. We noemen de meest voorkomende symptomen van knieklachten en mogelijke oorzaken:

  • Pijn aan de binnenkant van de knie: als u pijn heeft aan de binnenkant van de knie, dan kan het zijn dat er een probleem is met de meniscus, de botten, het kapsel, de kruisband of degeneratie van het kraakbeen.
  • Pijn in de knieholte: als er pijn is in de knieholte, dan kan het zijn dat u de knie overbelast heeft of dat u een slechte warming-up gedaan heeft voor het sporten. Ook kan een trauma of artrose in de knie ervoor zorgen dat er pijn in de knieholte ontstaat.
  • Pijn aan de buitenkant van de knie: als u vooral pijn aan de buitenkant van de knie heeft, dan kan dit komen omdat u de knie verdraaid heeft. Ook kan pijn aan de buitenkant van de knie duiden op een lopersknie of letsel aan de buitenste knieband.
  • Pijn aan de knieschijf: dit wordt ook wel patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Pijn aan de knieschijf kan voorkomen als u de knieën veel belast heeft met wandelen, hardlopen, fietsen of traplopen. Vooral activiteiten waarbij u de knieën moet buigen dus. Een symptoom van pijn aan je knieschijf kan bijvoorbeeld zijn dat je knie knakt.
  • Pijn in knie bij buigen: last in de knie bij het buigen kan komen door letsel aan de kniebanden. Maar ook een scheur in het kraakbeen of een beschadigde meniscus kunnen zorgen voor pijn bij het buigen.

Oorzaak van knieklachten

Knieklachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. We maken onderscheid tussen algemene oorzaken van knieklachten en oorzaken van knieaandoeningen. Knieaandoeningen duren vaak langer of zijn chronisch. Over het algemeen worden knieklachten vaak veroorzaakt door:

  • Overbelasting. U kunt de knie overbelasten door veel te sporten. Vooral hardlopen is een zware belasting voor je knieën. Naast sporten kan een verkeerde belasting van de knie ook zorgen voor kniepijn.
  • Lopersknie. Een blessure die door hardlopen kan ontstaan is een lopersknie, ook wel runners knee. Een lopersknie is een gevolg van overbelasting en kan komen door te hard trainen, verkeerd schoeisel, zwakke spieren en geen of een slechte warming-up of cooling-down.
  • Overgewicht. Overgewicht is een groot risicofactor. Dit zorgt voor (extra) belasting van de knieën.
  • Blessure. Naast overbelasten kunt u de knieën ook blesseren. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten, maar kan ook bij andere vallen of ongelukken gebeuren.
  • Ouderdom. Ook ouderdom is ook een belangrijke risicofactor voor knieproblemen. Deze klachten ontstaan door een passievere levensstijl, ingesleten patronen of houdingen en degeneratie.

Behandeling

Doormiddel van een onderzoek kunnen we ontdekken om welke klacht(en) het gaat en welke onderdelen erbij betrokken zijn. Vaak ontstaan klachten door te veel onbewuste spanning in de beenspieren wat zorgt voor eenzijdige en verkeerde krachtenuitoefening op het kniegewricht zelf. Belangrijk is dus om ook hier uit te zoomen naar de omstandigheden waarin de knie beweegt. Doormiddel van gerichte oefentherapie, stretches, medical taping en ontspanningsbehandeling van de spieren kunnen we de omgeving van de knie optimaliseren. Op deze manier kan de knie weer belastbaar en fit worden.