SCHOUDER THERAPIE

(5-10 consulten)

Bij schouderklachten heeft u pijn in en rond uw schoudergewricht. Deze pijn kunt u ook ervaren in uw (boven)arm. De pijn is vervelend en kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de nek, armen of vingers. Uw dagelijkse leven wordt belemmerd door de klachten. U kunt bijvoorbeeld bepaalde activiteiten (jas aan- en uittrekken, tillen of bovenhands iets pakken) niet meer uitvoeren of u kunt niet meer op uw pijnlijke schouder slapen.

Meest voorkomende schouderklachten

De 3 meest voorkomende schouderklachten zijn peesaandoeningen, slijmbeursontsteking en inklemming (impingement).

  1. Peesaandoeningen: De pees is een verbinding tussen de spier en het bot. De pezen kunnen klachten geven bij peesontsteking, peesdegeneratie (een verminderde kwaliteit van de pees) of een peesruptuur (de pees is gedeeltelijk of volledig gescheurd).
  2. Slijmbeursontsteking: een slijmbeurs fungeert als schokdemper in een gewricht en bevindt zich tussen bot en spieren. De slijmbeurs zorgt bovendien voor verminderde wrijving tussen verschillende weefsels. Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting of na een ongeval.
  3. Inklemming (impingement): een pees, spier of slijmbeurs kan ergens in de schouder bekneld raken en dat geeft pijnklachten in de schouder.

Verstoord bewegingspatroon

De bovenstaande klachten worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een verstoord bewegingspatroon in met name het schouderblad (de basis voor de beweging van de arm en schouder). Eén derde van de beweging van de schouder wordt verzorgd door het schouderblad. Wanneer die niet goed functioneert vanwege te slappe en te gespannen spieren raakt het eigenlijke schoudergewricht instabiel en overbelast.

Zoals bij veel lichamelijke problemen geld, geldt het zeker ook voor de schouderklachten. Het helpt niet veel om alleen naar het probleemgebied te kijken en de symptomen (klachten) te bestrijden. De symptomen lossen op als de oorzaak van het probleem wordt verholpen.

Wij bieden ook voor schouderpijn laagdrempelige en begrijpelijke fysiotherapie aan in onze praktijk op Urk met als kernwaarde persoonlijke aandacht.