SLAAP THERAPIE

(10- 12 consulten)

Hoeveel komt slaapverstoring voor?

Bijna 25% van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had slaapproblemen in 2018. Van de mensen die slaapproblemen hebben, zegt 40% dat ze zó slecht slapen dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Ze hebben o.a. last van bijvoorbeeld concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

10% van de Nederlandse bevolking lijdt aan slapeloosheid (insomnia). Bij de meeste mensen is de klacht kortdurend en heeft het te maken met tijdelijke stress, heftige emoties of kortdurende lichamelijke ziekten. In 40% van de gevallen vervallen kortdurende klachten zonder behandeling echter in langdurende klachten. Van chronische slapeloosheid spreken we als de klachten 3 of meer nachten per week voorkomen en die langer dan 3 maanden aanhouden.

Wat je overdag zaait oogst je ’s nachts

Wat is een slaapverstoring precies?

De wortels van het slaapprobleem moet u niet zozeer zoeken in de nacht, maar in het gedrag overdag. Onze slaap is namelijk sterk afhankelijk van bioritmen. Deze bioritmen kunt u overdag beïnvloeden door uw gedrag, zowel positief als negatief. Slaapproblemen kunnen bestaan uit: problemen met inslapen, doorslaapproblemen, te vroeg wakker worden en niet uitgerust wakker worden.

De oorzaken kunnen worden teruggevoerd naar de volgende categorieën. Uiteraard kan een combinatie van de verschillende categorieën voorkomen in uw slaapverstoring:

  • Lichamelijke spanning: niet in staat zijn om lichamelijk te ontspannen.
  • Druk hoofd/ piekeren: niet in staat zijn om de dag goed af te sluiten en een veilig gevoel te creëren.
  • Slaap belemmerende overtuigingen, zoals: ‘ik heb maar 5 uur slaap nodig’ of ‘ik kan er niets aan veranderen’
  • Slechte slaaphygiëne, zoals verkeerd gebruik van: koffie, roken, telefoon, beeldscherm, alcohol, slaap -en/of kalmeringsmiddelen.

Negatieve gevolgen van een verstoorde slaap

mentale gevolgenlichamelijke gevolgen
verminderde alertheidverzwakt immuunsysteem
concentratie problemenverhoogde ontstekingsgevoeligheid
vergeetachtigheidverhoogd risico op kanker, alzheimer en diabetes
verhoogde prikkelbaarheidverhoogd hongergevoel (risico overgewicht)
voorloper of versterker van psychische klachten

Video over slaap

Voor een volledige uitleg over slaap, slaapverstoring en de bijbehorende bioritmen bekijkt u onderstaande fysiovideo.

Verstoorde slaap als veroorzaker van ziekte

Onze slaap zorgt ervoor dat we afweerstoffen aanmaken die ons beschermen tegen bacteriën en virussen. Wie een chronisch slaapgebrek heeft, kent een zwakker afweersysteem en dalende immuniteit, waardoor hij of zij vatbaarder is voor ziektes en chronische aandoeningen. We denken hierbij aan verkoudheden, griep en koortsblaasjes. In extreme gevallen kan aanhoudend slaapgebrek het chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie in de hand werken.

Een slechte slaapkwaliteit verhoogt ook aanzienlijk het risico op ontstekingen, rugklachten en blessures. Wie een regelmatig slaappatroon heeft en voldoende slaapt, wordt volgens onderzoeken niet alleen minder snel ziek, maar zou ook sneller herstellen van blessures en ziektes dan iemand die onvoldoende slaapt.

Naast het negatief effect op de immuniteit en het afweersysteem tonen studies ook aan dat er een oorzakelijk verband kan bestaan tussen slaapgebrek, immuniteitsproblemen en obesitas, hypertensie (hoge bloeddruk) en/of diabetes.

Hoe werkt slaaptherapie?

De slaaptherapie zal bestaan uit een vraaggesprek en onderzoek waaruit moet blijken om welk type slaapprobleem het gaat. Door het bijhouden van een slaapdagboek en het invullen van specifieke vragenlijsten krijgen we samen een helder beeld van de knelpunten. Belangrijk is om eerst heel bewust te worden wat de oorzaken zijn van de problemen. Dit kan te maken hebben met ingeslepen gewoonten, gedrag en overtuigingen. Vervolgens kunnen er verschillende veranderingsstrategieën worden gekozen om de slaap te optimaliseren (zie onderstaande tabel).

Welke hormonen spelen een rol?

In de fysiovideo over slaap heeft u kunnen zien welke factoren van invloed zijn op een verstoorde slaap en welke destructieve gevolgen dat kan hebben. U ziet dat de slaap hoofdzakelijk gereguleerd wordt door een aantal hormonen die beïnvloed kunnen worden door uw omgeving en uw gedrag. De belangrijkste hormonen voor de slaap zijn Cortisol, Melatonine en Adenosine. In de tabel hieronder ziet u een overzicht van deze hormonen, hun functie tijdens de slaap en welke strategieën hieruit worden afgeleid.

Graag horen wij of u uw slaap wilt optimaliseren doormiddel van slaaptherapie. U kunt contact met ons opnemen voor aanvullende vragen of voor het inplannen van uw eerste behandeling. Wij wensen u van harte een goede nachtrust.