Herstel is de natuurlijke staat van ons lichaam.

De meeste blessures herstellen zonder hulp van de fysiotherapeut. Dit komt door het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam. Onder de juiste omstandigheden heeft ons lichaam de capaciteit om nieuwe cellen aan te maken en weefsels te herstellen. Herstel is een proces dat onder de juiste omstandigheden eigenlijk voortdurend in ons lichaam aanwezig is, dus ook bij afwezigheid van een blessure.

Catastroferen of bagatelliseren

Soms is iemand niet in staat om zijn gedrag op een juiste manier aan te passen aan de conditie van het lichaam. Iedereen reageert op zijn persoonlijke manier op pijn en beschadiging in het lichaam. Dat is vrij logisch gezien de impact en beperking die een blessure kan geven op het leven. De twee meest voorkomende reacties zijn.

Catastroferen (van een mug een olifant maken): iemand doet te weinig met het lichaam om goed te herstellen. Iemand is dan geneigd om pijn te veel te vermijden. Daarnaast leveren de zorgen voor de pijn en de de beperking, continue onrust op met als gevolg een verhoogde activatie van het zenuwstelsel. Automatisch leidt deze verhoogde activatie, tot een verminderde ontspanningsvermogen en daarmee tot een verlaagd herstelvermogen.

 Bagatelliseren (kop in het zand steken): iemand doet te veel met het lichaam om goed te herstellen. Negeren of niet willen accepteren spelen hierbij een rol. Er wordt vaak een compensatiestrategie bedacht om met de pijn om te gaan, bijvoorbeeld mank lopen of een voorover gebukte houding aannemen. Op den duur leidt deze strategie alleen maar tot het uitbreiden van de klachten.

Het beste is om met het tijdelijk verzwakte deel van het lichaam mee te veren. Even de druk eraf halen om goed herstel plaats te laten vinden. De omgeving van iemand speelt ook een rol waardoor iemand de belasting niet goed of op tijd kan bijsturen. Werkbelasting, gezinsbelasting, persoonlijk verwachtingen, verwachtingen uit de omgeving en gewoonten spelen hierbij vaak een onbewuste maar grote rol. Het is van belang te zien welke druk er vanuit onszelf (direct) of vanuit onze omgeving (indirect) op ons wordt gelegd, zodat iemand er voor kan zorgen dat alle processen gericht zijn op herstel en elkaar niet tegenwerken. Het aanpassen van de druk op de conditie van ons lichaam en geest noemen we balanceren. Dit spel van balanceren tussen overbelasting en onderbelasting is tijdens een blessure zeer lastig, omdat u goed moet kunnen luisteren naar het lichaam. Bovendien moet u weten hoe u de belasting kunt aanpassen. Vaak ontbreekt de kennis en het vertrouwen om de situatie goed te kunnen beoordelen en in evenwicht te blijven.

Hier komt de fysiotherapeut in beeld!

Natuurlijk herstel wordt geblokkeerd

Een lichte blessure herstelt meestal goed, althans de pijn gaat weg en de functie komt terug. Toch zoekt men tijdens een blessure naar een andere manier van bewegen. Dit noemen we compenseren. Compenseren is een aanpassing plegen op het normale bewegen dat ingesleten kan blijven ook na het herstel. Het is als het ware het nieuwe normale bewegen want de aanpassing duurt inmiddels zolang dat het niet meer als een aanpassing voelt. Deze aangepaste bewegingspatronen kunnen echter schadelijk zijn. Compenseren geeft vaak op lange termijn negatieve gevolgen voor het herstelde gewricht of de omliggende gewrichten.

Na een aantal lichte blessures, waarbij iemand gaat compenseren, kan het zijn dat er te veel schakeltjes in het lichaam niet meer goed werken zodat de kans ontstaat op grotere of chronische blessures. Dit zijn blessures die niet gemakkelijk meer herstellen. Dit relatief ‘onzichtbare’ proces ontstaat door het cascade effect, ook wel sneeuwbal/domino effect genoemd. Veel onderhuidse schakeltjes zijn kapot waardoor er ‘opeens’ een overbelasting ofwel disbalans is ontstaan. Uw lichaam en de ogenschijnlijke goede gezondheid zakt dan ineens op ‘onverklaarbare wijze’ als een kaartenhuis in elkaar.

Als fysiotherapeut helpen we u graag om vertrouwen te krijgen en uw natuurlijke herstelvermogen te optimaliseren. Wij bieden laagdrempelige en begrijpelijke fysiotherapie aan in onze praktijk op Urk met als kernwaarde persoonlijke aandacht.