Natuurlijk herstel

Catastroferen/ Bagatelliseren

 

De meeste blessures herstellen zonder hulp van de fysiotherapeut. Dit komt door het natuurlijk herstellend vermogen van ons lichaam. Onder de juiste omstandigheden heeft ons lichaam de capaciteit om nieuwe cellen aan te maken en weefsels te herstellen. Dit proces gebeurt voortdurend in ons lichaam, dus ook zonder een blessure.

Soms zijn we echter niet in staat om ons gedrag op de juiste manier aan te passen aan de conditie van ons lichaam. De meeste mensen reageren bijzonder heftig op een blessure. Dat is vrij logisch gezien de impact en beperking op ons leven. De twee meest voorkomende reacties zijn.

Catastroferen (van een mug een olifant maken): we doen te weinig met ons lichaam om goed te herstellen. We gaan de pijn vermijden.

 Bagatelliseren (kop in het zand steken): we doen te veel met ons lichaam om goed te herstellen. Negeren of niet willen accepteren spelen hierbij een rol. Er wordt vaak een compensatiestrategie bedacht om met de pijn om te gaan.

Onze omgeving speelt ook een rol waardoor we onze belasting niet goed kunnen bijsturen. Denk aan werkbelasting, gezinsbelasting, persoonlijk verwachtingen en niet te vergeten verwachtingen uit onze omgeving. Het is van groot belang te zien welke druk er direct vanuit onszelf of indirect vanuit onze omgeving op ons wordt gelegd, alvorens je de druk kunt aanpassen. Het aanpassen van de druk op de conditie van ons lichaam en geest noemen we balanceren. Dit spel van balanceren tussen overbelasting en onderbelasting is tijdens een blessure zeer lastig, omdat je goed moet kunnen luisteren naar je lichaam. Bovendien moet je weten hoe je de belasting kunt aanpassen. Vaak missen we de kennis en het vertrouwen om de situatie goed te kunnen beoordelen en in evenwicht te blijven.

Hier komt de fysiotherapeut in beeld!

Natuurlijk herstel wordt geblokkeerd
Een lichte blessure herstelt meestal goed, althans de pijn gaat weg en de functie komt terug. Toch zoeken we tijdens de blessure naar een andere manier van bewegen. Dit noemen we compenseren. Dit is een aanpassing op ons normale bewegen dat ingesleten blijft na het herstel. Het is voor ons als het ware het nieuwe normale bewegen, want het voelt normaal. Dit kan echter zeer schadelijk zijn. Compenseren geeft vaak op lange termijn negatieve gevolgen voor het herstelde gewricht of de omliggende gewrichten.

Na een aantal lichte blessures, waarbij we gaan compenseren, kan het zijn dat er te veel schakeltjes in ons lichaam niet meer goed werken zodat de een kans ontstaat op grotere of chronische blessure. Dit zijn blessure die niet gemakkelijk herstellen. Dit relatief ‘onzichtbare’ proces ontstaat door het ‘cascade effect’, ook wel ‘sneeuwbal’ of ‘domino’ effect genoemd. Veel onderhuidse schakeltjes zijn kapot waardoor er ‘opeens’ een overbelasting ofwel disbalans is ontstaan. Ons lichaam en onze ogenschijnlijke goede gezondheid zakt dan ineens op ‘onverklaarbare wijze’ als een kaartenhuis in elkaar.

Als fysiotherapeut helpen we u graag om vertrouwen te krijgen en uw natuurlijke herstel te optimaliseren.

cartoon blessure