Catastroferen/ Bagatelliseren
De meeste blessures herstellen zonder hulp van de fysiotherapeut. Dit komt door het natuurlijk herstelvermogen van het lichaam. Onder de juiste omstandigheden heeft ons lichaam de capaciteit om nieuwe cellen aan te maken en weefsels te herstellen. Dit proces gebeurt voortdurend in ons lichaam. Dus ook bij afwezigheid van een blessure.
Soms is iemand niet in staat om zijn gedrag op een juiste manier aan te passen aan de conditie van het lichaam. Iedereen reageert op zijn persoonlijke manier op pijn en beschadiging in het lichaam. Dat is vrij logisch gezien de impact en beperking die een blessure kan geven op het leven. De twee meest voorkomende reacties zijn.
Catastroferen (van een mug een olifant maken): we doen te weinig met ons lichaam om goed te herstellen. We gaan de pijn vermijden.
Bagatelliseren (kop in het zand steken): we doen te veel met ons lichaam om goed te herstellen. Negeren of niet willen accepteren spelen hierbij een rol. Er wordt vaak een compensatiestrategie bedacht om met de pijn om te gaan.

De omgeving van iemand speelt ook een rol waardoor iemand de belasting niet goed kan bijsturen. Denk aan werkbelasting, gezinsbelasting, persoonlijk verwachtingen en verwachtingen uit onze omgeving. Het is van groot belang te zien welke druk er direct vanuit onszelf of indirect vanuit onze omgeving op ons wordt gelegd, alvorens u de druk kunt aanpassen. Het aanpassen van de druk op de conditie van ons lichaam en geest noemen we balanceren. Dit spel van balanceren tussen overbelasting en onderbelasting is tijdens een blessure zeer lastig, omdat u goed moet kunnen luisteren naar het lichaam. Bovendien moet u weten hoe u de belasting kunt aanpassen. Vaak ontbreekt de kennis en het vertrouwen om de situatie goed te kunnen beoordelen en in evenwicht te blijven.
Hier komt de fysiotherapeut in beeld!
Natuurlijk herstel wordt geblokkeerd
Een lichte blessure herstelt meestal goed, althans de pijn gaat weg en de functie komt terug. Toch zoekt men tijdens een blessure naar een andere manier van bewegen. Dit noemen we compenseren. Compenseren is een aanpassing plegen op het normale bewegen dat ingesleten kan blijven ook na het herstel. Het is als het ware het nieuwe normale bewegen want de aanpassing duurt inmiddels zolang dat het niet meer als een aanpassing voelt. Deze aangepaste bewegingspatronen kunnen echter schadelijk zijn. Compenseren geeft vaak op lange termijn negatieve gevolgen voor het herstelde gewricht of de omliggende gewrichten.
Na een aantal lichte blessures, waarbij iemand gaat compenseren, kan het zijn dat er te veel schakeltjes in het lichaam niet meer goed werken zodat de kans ontstaat op grotere of chronische blessures. Dit zijn blessures die niet gemakkelijk meer herstellen. Dit relatief ‘onzichtbare’ proces ontstaat door het cascade effect, ook wel sneeuwbal/domino effect genoemd. Veel onderhuidse schakeltjes zijn kapot waardoor er ‘opeens’ een overbelasting ofwel disbalans is ontstaan. Uw lichaam en de ogenschijnlijke goede gezondheid zakt dan ineens op ‘onverklaarbare wijze’ als een kaartenhuis in elkaar.
Als fysiotherapeut helpen we u graag om vertrouwen te krijgen en uw natuurlijke herstelvermogen te optimaliseren.